Skip to content →

Å TENKE AT DU TENKER

Vi tenker faktisk over 70 000 tanker i døgnet og særlig oss kvinner har bekymringstanker som de mest fremtredende med en prosentandel på cirka 70-80%. Det er helt utrolig!  


Å tenke at vi tenker? 

Det er rart hvordan tankene ofte gjør at vi glemmer hva vi gjør, hva vi har gjort eller hva vi skal. Tankene surrer oppe i hodet vårt og gjør oss slitne. I noen situasjoner så tenker vi ikke at vi tenker heller. Og det er akkurat det som kan være en utfordring; å være bevisst på hvilke tanker man har og trekke paralleller til hvorfor man får disse. I tillegg til å tenke om dette er noe man faktisk kan gjøre noe med, om det er bekymringer som ikke en gang har oppstått eller om det er pågående tanker som aldri tar slutt. 

Det fysiske + det psykiske = sant!

At kropp og psyke henger sammen, det tror jeg de fleste av oss har erfart en eller annen gang i løpet av sitt liv. Tenker vi gode tanker, får vi mer energi, vi går med rettere rygg og får hvilepuls. Dersom vi derimot har overflod av negative tanker øker stresshormonene i kroppen, vi puster tyngre og hjernen får mindre oksygen. Alt henger sammen. 

Det har nesten blitt en folkesykdom å tenke seg syk og det er så innmari trist. For når vi vet hva psyken gjør med det fysiske aspektet i oss, så kan det kalles en sykdom. 

Hensiktsmessige trinn 

  1. Bevissthet: Bli mer bevisst på hvilke tanker du faktisk har. I hvilke situasjoner bekymrer du deg og bli bevisst på hva dette kan skyldes. 
  2. Stopp: Ordet «stopp» kan virke meningsløst, lettere sagt enn gjort og veldig merkelig, men vår indre stemme kan brukes til å reagere dersom man merker at de negative tankene tar overhånd i form av tyngre pust eller hjertebank, svetting, ved usikkerhet og/eller stress. Har du mulighet kan det også være lurt å bruke stemmen og faktisk si det høyt; «stopp». Gjentagelse er vesentlig her. Å tenke er i utgangspunktet ikke farlig, men en lur idé når man blir bevisst er å kun tillate seg å tenke på dette i to minutter. Ikke mer. 
  3. Få kontroll over situasjonen: Det kan være lurt å fysisk skifte fokus også, gjerne ved hjelp av å bevege seg på en annen måte, reise seg opp, titte opp mot himmelen, lytte til lydene i omgivelsene. Alt dette påvirker tankene. 

En liten tankevekker denne fredagen som er godt og veldig viktig for oss alle. 

Please share my information and spread the word:

Published in Psykologi Tankespinn

Comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *