Skip to content →

VOKSENLIVET

Kan jeg få være oppe litt lengre, vær så snill? Nei. Du skal opp tidlig i morgen, så det er viktig at du legger deg tidlig.

Ja, men du får jo være oppe så lenge du vil.. Ja, det er fordi jeg er voksen. 


Hvor mange ganger har jeg ikke fått høre dette liksom, og hvor mange har ikke du hørt dette før? Kanskje opp til flere ganger fra du var to til du var sytten. 

Da jeg var liten fikk jeg ofte høre at når jeg ble voksen kunne jeg være oppe så lenge jeg ville, kjøpe meg hus, få meg en jobb, tjene penger, stifte familie, jeg kunne til og med spise taco hver dag hvis jeg ville …Det virket så enkelt, så fint og så fantastisk.

Men hva tror dere voksenlivet egentlig handlet om? 

Tror dere ikke voksenlivet handler om friheten, friheten til å selv kunne bestemme, til å ta egne valg, være selvstendig, tygge hubbabubba-tyggis på vei til jobben, drikke en eller fire kopper kaffe, sykle gatelangs uansett klokkeslett, velge seg en hobby, dele den med noen, eller bare det å spise på restaurant, knytte skolisser, velge og vrake venner – og rett og slett finne seg selv midt opp i det hele.

Når du kan legge deg klokka tolv, i stedet for klokka åtte, når du kan bestemme hvem du vil omgås med, og når du finner ut av hvem som stjeler energi fra deg og hvem som gir deg masse av det. Du vet; det å vite hva du vil fokusere på, hva som er det riktige for deg. De derre fornuftige tingene. De tingene som du kanskje ikke helt forstod da du var ett, fem eller tretten, men som du kanskje nå forstår fordi du er trettien, eller tjuefem og fordi at du har levd noen år. #harerfaringmedlivet.

Når du kan farge håret brunt, grønt og angre. Når du kan kjøpe deg en bil og innse at du egentlig ikke hadde råd, når du får deg en jobb du trives i og forblir der.

Når du innser at de faste utgiftene i måneden er ganske høye og du trenger mer inntekt. Når du drikker brus på en tirsdag, spiser sjokolade på bussen på vei hjem fra jobb. Når du bestemmer deg for å ikke svare på den meldingen, kanskje utsette den plikten og heller prioritere det som er gøy.

Livserfaring fordi de er eldre, ikke voksne 

For det som er gøy, det vet man kanskje bedre når man blir eldre, ikke nødvendigvis voksen. For det å være voksen er så åpent og så voldsomt. Ettersom man blir eldre, så erfarer man – og det er kanskje her våre foreldre prøvde å fortelle oss at de voksne vet mer, at de kan mer, og at de vet barnas beste.

Det er kanskje her det ligger; at de har opplevd, innsett og erfart – og kanskje skjønt at søvn er undervurdert, og at det faktisk er ganske avgjørende i lengden. Man trenger med andre ord ikke være voksen for å forstå den slags, men bare være litt eldre med litt livserfaring.

Og det burde jo være bra nok det. 

Please share my information and spread the word:

Published in Samfunn og engasjement Tankespinn Uncategorized

Comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *