Skip to content →

#BIGDATA

Skal bare bytte profilbilde, reagere på nyhetsoppdateringen, tagge de vennene, like de politiske partiene, klikke på den fengende reklamelenken, søke opp et problem, google en venn, stalke en tidligere kompis, dele et par bilder på insta, legge inn VISA-kort informasjonen på den nettsiden, handle det kosttilskuddet og google en adresse (etc. etc. etc.). 

Du har sikkert hørt om stor-data, eller Big-data som det kalles i den digitale verden. Dette er de digitale sporene vi etterlater oss når vi beveger oss både i, og utenfor internett. Alt i fra å dra et bankkort på butikken, til å google noe vi er nysgjerrige på, bilder vi liker på Facebook osv. Og det er særlig disse «liker»-klikkene som er spennende å se litt ekstra på. 

For å kunne foreta nøyaktige vurderinger av personer, kan man se nærmere på det som kalles psykometri, som innebærer måling av psykologiske trekk – personlighetstrekk. Tidlig på 80-tallet ble det faktisk utviklet en modell for å kunne vudere en persons personlighet, og denne kalles «femfaktormodellen», eller Big Five. 

Modellen består av de fem følgende punktene

  • Åpenhet: Som handler om hvor man er for nye opplevelser 
  • Planmessighet: Som handler om hvor perfeksjonistisk man er 
  • Ekstroversjon: Som handler om hvor utadvendt og sosial man er 
  • Medmenneskelighet: Som handler om hvor hensynsfull og samarbeidsvillig man er 
  • Nevrotisisme: Som handler om hvor irritabel, depressiv eller impulsiv man er 

Det er nesten skremmende, men på bakgrunn av punktene ovenfor kan man gjøre ganske så presise vurderinger av ulike menneskers personlighet. Punktene ovenfor kan for eksempel legge grunnlag for å kunne si noe om deres behov og hvordan de vil oppføre seg avhengig av deres aktivitet etc. 

For tenk over alt du «ikke tenker over», i det daglige.

Alt du foretar deg i sosiale medier, alt du liker, alt du engasjerer deg i, alt du skriver, alt du deler både innenfor grupper og offentlig på newsfeeden. Alt du gir uttrykk for at du foretrekker, vs alt du gir uttrykk for at du misliker sterkt. 

Du er ikke anonym på internett, så tenk deg om to ganger neste gang. 

Eller tre. 

Please share my information and spread the word:

Published in Aktuelt Digital markedsføring Sosiale medier Uncategorized

Comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *