Skip to content →

Hvordan bruker du FACEBOOK?

Dette innlegget er skrevet på bakgrunn av informasjon hentet fra E24 Digital, samt basert på bakgrunn av egne erfaringer som Facebook-bruker de siste fem årene. Kategoriene innlegget er delt inn i kan variere fra person til person og meningene kan være forskjellige. Dette er et generelt inntrykk av ulike brukeres behov og preferanser. 

Facebook feiret ny rekord mandag 24.august med over én milliard innloggere på samme dag, i følge E24 Digital.

«Én av sju mennesker på jorda benyttet Facebook for å oppdatere seg på nyheter, formidle informasjon eller opprettholde kontakt med venner og familie», uttalte Mark Zuckerberg på sin Facebook-side.

Antall aktive månedlige brukere har nådd et antall på 1,49 milliarder, en økning på 13% på litt over et år. Dette understreker hvilken enorm makt og innflytelse Facebook har den dag i dag.

En 13% økning som nevnt ovenfor, viser et brennende engasjement og nysgjerrighet for å bli en del av det digitale samfunnet. Men selv om antall brukere har nådd et vanvittig høyt og lite forståelig tall på 1,45 milliarder, er det viktig å understreke at brukerkvaliteten er forskjellig. Hvordan Facebook blir benyttet avhenger som oftest av aldersgruppe, kjønn, bosted og interesse/hobby. Jeg skal komme med en utdypende forklaring nedenfor.

Skjermbilde 2015-09-03 kl. 11.30.09


Aldersgruppe

Du har sikkert registrert ved flere anledninger at flere av dine venner på Facebook i aldersgruppen 30 år og oppover benytter det digitale samfunnet på en helt annen måte. De oppdaterer hyppig, deler bilder av familie, venner, hendelser og situasjoner og skriver statusoppdateringer om hverdagslivet som mor, tante, bestemor osv. Det er tydelig at disse oppdateringene er den viktigste årsaken til at disse brukerne benytter seg av nettstedet i det daglige.

Delekulturen er helt annerledes og mottakelsen, samt responsen er enorm. Det blir ofte nevnt at antall likes og kommentarer ikke har betydning så lenge de ikke gir deg verdi, men for denne aldersgruppen er det nettopp kommentarer og likes (uavhengig av verdi) som skaper en form for tilfredsstillelse for den enkelte bruker. Jeg skal komme med et eksempel.

En status som dette: «Sola skinner, en ny uke er i gang og jeg har nettopp levert barna i barnehage og på skole etter en hektisk helg. Nå venter jobb, middag og vasking av hus – før barna skal avgårde på dans og fotball. Gjør det beste ut av uken din, ha en fin uke alle sammen». 

Dette er en status jeg ser et mangfold av hver eneste mandag i min Facebook-feed og responsen er utrolig. Denne statusen kan få opp til 60-70 likes og halvparten så mange kommentarer, om ikke mer. Her diskuterer foreldre, venner og bekjente hverandres hverdag og planer. Helt normalt.

Aldersgruppen 15-30 år derimot, opptrer helt annerledes. Årsaken til dette, kan være fordi flere av disse brukerne har benyttet seg av det sosiale mediet i flere år og «kommet over det stadiet» der statusoppdateringer (vitser, hverdagslig informasjon osv.) var gøy og interessant.

Denne aldersgruppen er forøvrig svært interessert i opprettholdelsen av kontakt med venner og bekjente som har flyttet etter flere års skolegang og benytter heller kanalen for chat og nysgjerrighet hva gjelder de ulike vennenes bosted, sivilstatus, utdanning, jobb og profilbilder. Dersom denne aldersgruppen først og fremst ønsker å publisere en statusoppdatering, kan følgende eksempel være gjeldende for å understreke:

En status som dette: «Etter tre års studie har jeg en bachelorgrad og fått tittelen eiendomsfullmektig #hurra». 

Dette er en svært enkel status som gir informasjon om akkurat hva vedkommende har gjennomført og dens nåværende tittel «eiendomsfullmektig». Fordi statusen gir mening og verdi for flere av vennene (da disse kan være i samme livssituasjon), øker responsen og antall kommentarer.

 

Kjønn 

Kjønn vil i de fleste sammenhenger gi forskjeller. Kvinner og menn benytter Facebook svært ulikt. Dette vises tydelig i Facebook-feeden hver eneste dag. Visdomsord, bilder, videoer og statusoppdateringer deles. Kvinner kommenterer, bruker smileys og engasjerer seg i hverandres oppdateringer.

Hvor blir mennene av?

Facebook-profilen deres er i stor grad opprettet for å beholde et allerede eksisterende nettverk, ikke for å dele informasjon om hverdag, livets oppturer og/eller nedturer. Generelt, har kvinner alltid hatt et brennende engasjement for å dele følelser og snakke om det som er bra og vondt. Dette gjenspeiles i deres atferd i sosiale medier.

 

Bosted

Delekulturen vil ved flere situasjoner variere avhengig av bostedet til den enkelte bruker. I et samfunn med mindre mennesker, kan terskelen for å publisere være mindre enn omvendt. Dette kan være fordi flere kjenner til hverandre, samfunnet og menneskene rundt, noe som kan føre til at deres Facebook-miljø får et internt preg og personlig fokus.

 

Interesse/hobby

Når Facebook-bruken diskuteres, er det som oftest antall statusoppdateringer, publiseringer av bilder og videoer. Facebook har flere funksjoner enn dette, selv om de ved de fleste anledninger glemmes. Det er blitt populært å opprette egne sider for bedrifter, håndarbeid, kunst, musikk eller annen interesse/hobby. Svært forståelsesfullt, ettersom Facebook er verdens største sosiale mediet, og på dermed raskt kan nå ut med det valgte budskap.


Det er bruken og måten de ulike funksjonene benyttes, som gjør Facebook spennende. Men det skal også sies at disse underkategoriene understreker store forskjeller også.

Hvem er du på Facebook, og hva er dine synspunkter om ulike brukeres håndtering av deres funksjoner?

 

Please share my information and spread the word:

Published in Erfaringer Sosiale medier Tips og erfaringer Uncategorized

Comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *