Skip to content →

Nyttige tips til studenten

«Å erfare er å gjøre. Jeg erfarer ved å være student, hjelpe andre og motta hjelp dersom jeg ikke forstår. Jeg lærer av å praktisere teori».

Markedshøyskolen er det frivillig undervisning gjennom hele semesteret, noe som betyr at det er store muligheter for selvstudie. For min del har ikke dette gjort at jeg har følt jeg må være hjemme, og dermed unngå å møte opp; men det har både vært, og er en frihet jeg har satt veldig pris på de gangene jeg for eksempel har ønsket å reise hjem til familien min. Jeg tenkte å komme med noen tips til en bedre studieteknikk for deg som ønsker å utgjøre en forskjell i hverdagen eller gjennom semesteret.

Skjermbilde 2015-01-16 kl. 13.47.49

Faksimile fra Markedshøyskolens nettsider: URL

 • Få en tidlig oversikt over viktige datoer/frister: Det er viktig å få en oversikt over alle viktige datoer og innleveringsfrister så raskt disse kommer ut på planen. I begynnelsen av hvert semester er det alltid en del informasjon og mye som skjer, og det er fort gjort å glemme å notere viktige frister i denne perioden. Dersom man har en notatbok eller benytter pc/MAC kan dette være en god idé å gjøre med en gang. Notér opp viktige datoer, gjøremål eller arrangementer så raskt som mulig, for da vet man også hvordan ukene blir fremover i tid – og man unngår å glemme viktige hendelser.
 • Kjøp pensumbøker brukt: Dette er noe jeg virkelig anbefaler, nettopp fordi bøker koster mye, og brukte bøker nesten alltid er like brukbare som nye. I tillegg er det ikke alle bøker som blir brukt like mye. Det er derfor jeg virkelig vil anbefale å kontakte tidligere studenter ved semesterstart. På den måten sparer du penger samtidig som du får alle bøkene samlet.
 • Snakk med medstudenter og dann kollokviegrupper: På Markedshøyskolen blir det mindre tid til å benytte kollokviegruppene effektivt jevnt gjennom hele semesteret, fordi antall gruppeeksamener ofte tar overhånd. Likevel kan det være nødvendig og lønnsomt å danne en gruppe der man kan diskutere pensum, fordele notatskriving eller samarbeide om viktige oppgaver. På den måten føler du deg ikke så alene, men heller som en del av en helhet – Og det er svært effektivt.
 • Forbered deg til forelesningene: Dette er viktig. Se på planen og få en oversikt over hva som er temaet i hvert fag uke for uke. Når forelesningen nærmer seg, er det lurt å ta en titt på pensum og se hva som kan være relevant å lese på. På den måten forstår du bedre hva foreleseren snakker om, og det blir enklere å skrive notater som du senere skal bearbeide til eksamenspugg. På Markedshøyskolen legges det ut Powerpoint-presentasjoner til forelesningene i forkant (som oftest), og disse pleier jeg å kopiere inn i et word-dokument, slik at jeg kan skrive notater under de ulike stikkordene når forelesningen er i gang. Dette har hjulpet meg mye når jeg skal lese til eksamen og føler pensum er stort og omfattende.
 • Still spørsmål: Still spørsmål i forelesningene om det er noe du føler er uklart, så slipper du å miste forståelsen i et tidlig løp. Det kan også være lurt å stille spørsmål til andre medstudenter også, for husk at det er 100 % sikkert at det er minst én annen i samme rom som lurer på det samme som deg selv. Å stille spørsmål viser interesse, ikke dumhet!
 • Hjelp hverandre: Dersom du går glipp av en forelesning, få en medstudent til å fortelle deg hva forelesningen handlet om og hva som var relevant. Kanskje denne medstudenten sender deg notater også?! Å hjelpe er viktig uansett.
 • Se på tidligere eksamensoppgaver: Når du sitter og ser på den høye bunken med bøker foran deg, er det lett å miste motivasjonen, eller begynne å skrive notater fra første side. Dette er ikke en lønnsom eller effektiv måte å gjøre det på. Se heller på tidligere eksamener, sammenlikn pensum fra tidligere år og se hva som har vært viktig å kunne, eller hva som har vært relevant. På den måten forstår du bedre hvordan du skal forstå pensumet som helhet, og det blir både enklere å lese til eksamen og gjennomføre den. Møt også opp i oppsummeringsforelesningen. I noen tilfeller gir denne en god pekepinn på hva som er viktig frem mot den store dagen.

 

– Og husk at det er helt normalt å være lei, sliten, oppgitt eller miste motivasjonen. Dette skjer de aller fleste studenter, og det er i slike situasjoner det er viktig å være sammen med noen som er i samme situasjon som deg selv, slik at de kan motivere deg eller få deg til å forstå at – du klarer det du også!

Please share my information and spread the word:

Published in Nyttige tips til studenten

2 Comments

 1. Johann

  Johann

  Bra innlegg! Du har påpekt de viktigste og enkleste aspektene rundt det å gjøre studiet og studiehverdagen lettere for seg selv.

  • Tusen takk for tilbakemeldingen!:) Setter pris på respons slik som dette!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *