Skip to content →

GORILLA GLASS – en bakteriefri mobiltelefon?

Untitled Infographic (3)


Hvor mye bakterier har du liggende ved siden av deg i sengen den natten? Eller; i løpet av mobiltelefonens liv?

Skjermbilde 2015-01-15 kl. 21.09.38

Faksimile fra CORNING´s hjemmeside: URL 

E24 #DIGITALHVERDAGEN fokuserer på hvordan det digitale har forandret nordmenns dagligliv og vaner. Med utgangspunkt i dette, har jeg hentet informasjon fra CES-messen i Las Vegas denne måneden. Her har jeg sett nærmere på en helt spesiell berøringsskjerm for mobiltelefon og nettbrett. Arne Krokans innlegg gir en fin innføring til det jeg har skrevet om nedenfor.

Den internasjonale forbrukermessen for elektronikk, CES (The International Consumer Electronics Show) gikk av stabelen for 47.gang i Las Vegas den første uken i januar 2015. Her ble det presentert over 3000 nysatsinger innen teknologi og elektronikk for det kommende året. En av storsatsingene var en helt spesiell berøringsskjerm for mobiltelefon og nettbrett. Det amerikanske firmaet Corning som produserer skjermer til mobilselskaper som Apple, Samsung, LG og HTC annonserte denne gangen en ny teknologi innen skjermprodusering med helt andre funksjoner enn tidligere. Skjermens navn kalles antimikrobisk gorilla-glass og inneholder ionisert kollodialt sølv som over lang tid har blitt benyttet som et bakteriedrepende middel. Ifølge selskapet selv, skal dette glasset gi en svært viktig fordel for deg som mobilbruker/nettbrettbruker. Glasset skal nemlig forhindre at bakterier blir værende på telefonen.

 

En storsatsing?

Dette mener selskapet kan bli en storsatsing, ettersom det stadig blir mer vanlig å benytte seg av antibakteriell i hverdagen og flere mobilbrukere på markedet. Med et antimikrobisk gorilla-glass, kan dette i stor grad redusere antall bakterier. En undersøkelse hentet fra tek.no viser at en gjennomsnittlig mobiltelefon inneholder mer bakterier enn et toalettsete. En artikkel hentet fra VG , sier derimot det motsatte og mener at bakteriene på mobiltelefonen som regel er snille og ufarlige så lenge du ikke deler mobiltelefonen med andre enn deg selv.

 

Hvilke fordeler har Gorilla-glass, og på hvilken måte vil dette påvirke prisen? 

Bob O’Donnell fra Technalysis Research sier til BBC at selskapet Cornings nyskapning kan gi en fordel for forbrukeren. Han mener det er åpenbart mange der ute som er redde for bakterier og som benytter seg av antibakteriell i lommen i det daglige. Denne skjermen kan dermed tilfredsstille et svært aktuelt behov for forbrukeren. Om mobilselskapene Samsung, Apple, LG eller HTC ønsker å betale litt ekstra for disse skjermene, kan de også begrunne prisstigningen med skjermens fordeler til forbrukerne. Denne teknologien berører alle mobilbrukere som er opptatt av innovasjoner og som kjøper det mest innovative innen elektronikk. Det kan også være brukere som vil være villig til å betale mer for å få en bakterieredusert fordel i hverdagen.

 

Hvordan utvikles denne teknologien? 

For å få en bedre forståelse, blir det nødvendig med en forklaring på hvordan teknologi utvikles for å videre kunne relatere denne teknologiske utviklingen til gorilla-glassets fremskritt og fremtid. Teknologi utvikles gjennom konvergens, kontinuerlige forbedringer eller disruptiv innovasjon. Konvergens tar for seg dette med at ulike typer teknologi settes sammen og skaper en nyttefordel av dette. En disruptiv teknologi innebærer en nyskapning som kan forstyrre et eksisterende marked. En kontinuerlig forbedring derimot, kan rettes mot Corning´s gorilla-glass som en mer tilpasset og bakterievennlig variant for mobiltelefonens skjerm. Selskapet Corning har allerede vært det ledende produseringsfirmaet for skjermer til verdens største mobilselskaper, og har kommet med en forbedring av allerede eksisterende skjermer de produserer. Dette kan føre til at prisen vil øke, men at det på en annen side gjør det mer aktuelt for forbrukerne, ettersom et frafall av bakterier vil være en absolutt fordel. Denne kontinuerlige forbedringen vil være bedret i forhold til deres tidligere produserte vanlige skjermer.

Denne teknologien vil på ingen måte ødelegge for dagens skjermer, ettersom selskapet er ledende innenfor produsering. Skjermen vil heller være en hjelp og mer tilpasset funksjon som gir brukeren større fordeler.

 

Vil teknologiens fremskritt føre med seg noen konsekvenser? 

Med tiden kan muligens teknologiens fremskritt innen skjerm og bakterieredusering føre med seg en rekke konsekvenser. Forbrukere kan blant annet påvirkes av det vi kaller kunstig intelligens (hvordan teknologiske fremskritt tar over selvstendigheten og arbeidsoppgavene våre), og dermed tro at hver nyskapning vil gjøre hverdagen enklere og mer tilpasset. Dette kan på en side stemme fordi forbrukeren i denne sammenheng får en hverdag preget av færre bakterier på mobiltelefonen ifølge selskapet Corning selv. På en annen side kan dette føre til at vår tillit til nyskapninger blir så stor at vi ikke selv tar ansvar for hva som kan være mer eller mindre lønnsomt eller faktisk troverdig. En økende utvikling innen teknologi kan også på sikt føre til redusert selvstendighet og ansvar, grunnet møte med nyskapningene og vanskeligheten for å sile ut det som kan oppfattes som mindre aktuelt. Det er likevel slik fremtiden vil bli, ettersom samfunnet vokser og utvikles samtidig med forskning og vitenskap. Dette er på ingen måte negativt, men det er også nødvendig å merke seg at denne utviklingen vil føre med seg både fordeler og ulemper.

Likevel vil jeg tro at denne teknologien vil føre til at flere vil se på mobilbruken som mer akseptabel, ettersom den med en slik type skjerm vil være enklere å benytte, uten bekymringer angående bakteriebelegg og liknende. Som forbruker har man likevel et ansvar, og det er disse nyvinningene som en bør tilegne seg kunnskap om i forkant; for at man som forbruker blir sittende med ytterligere kompetanse rundt det man foretar seg.

Hva er deres synspunkter ang teknologiens utvikling og/eller konsekvenser? Ville du betalt mer for en mobiltelefon/nettbrett for å få en bakteriefri skjerm? 


Kilder:

BBC. Teknologi. Lesedato 10.januar 2015: http://www.bbc.com/news/technology-25631769

Cesweb. About us. Lesedato 10.januar 2015: http://www.cesweb.org/about-us

Corning. About us. Lesedato 10.januar 2015: http://www.corning.com/about_us/index.aspx

Corninggorillaglass. Smart Phones. Lesedato 10.januar 2015: http://www.corninggorillaglass.com/en/applications/smartphones

Corninggorillaglass. Glass-typer. Lesedato 10.januar 2015: http://www.corninggorillaglass.com/en/glass-types/antimicrobial

E24. Sjekk disse nye dingsene. Lesedato 09.januar 2015: http://e24.no/digital/sjekk-disse-nye-dingsene/22698962

Krokan, Arne. Hvordan utvikles ny teknologi. Lesedato 10.januar 2015: https://arnek.wordpress.com/2015/01/11/hvordan-utvikles-ny-teknologi/

SNL. Kunstig intelligens. Lesedato 11.januar 2015: https://snl.no/kunstig_intelligens

Tek. Mobilen din er skitnere enn doen din. Lesedato 10.januar 2015: http://www.tek.no/artikler/mobilen_din_er_skitnere_enn_doen/35522

VG. Leser du denne saken mens du er på do. Lesedato 10.januar 2015: http://www.vg.no/forbruker/helse/mobil-og-tele/leser-du-denne-saken-mens-du-er-paa-do/a/10113988/

 

Please share my information and spread the word:

Related Post

Published in Digital markedsføring Digital markedsføring - blogginnlegg 1

2 Comments

    • Så hyggelig at du syntes det, Bianca! 🙂
      Takk for tilbakemelding!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *